Selekcija Petric

Vina Selekcije Petric

Kako su nastala vina Selekcije Petric?


Prva vina iz Selekcije Petric nastala su u suradnji s vinarijom PZ Svirče na otoku Hvaru krajem devedesetih godina dvadesetoga stoljeća.
Svatko tko poznaje obitelj Petric zna da su njezini članovi veliki gurmani i strastveni ljubitelji vrhunskih vina, a svoju ljubav prema hvarskome kraju, ukusnim vinima i domaćoj kuhinji odlučili su pretočiti u luksuzni Plavac mali barrique.

Vino se u početku konzumiralo samo unutar obitelji, no ubrzo su ga kušali prijatelji i poznanici koji su se u njega zaljubili već na prvi okus te proširili glas o njegovoj vrsnoći. Tako je uskoro dom obitelji Petric postao omiljeno okupljalište kušateljaprobranih vina.

Kako bi smanjili redove na kućnome pragu, obitelj Petric 2012. godine odlučuje ponuditi svoje vino svim obožavateljima vrhunskih vina.

Dokaz da ovo nije bilo kakvo vino i da je svaka boca proizvedena s mnogo ljubavi jest činjenica da se gotovo sav prihod od prodaje ulaže u još bolju i kvalitetniju proizvodnju.

Proizvodnja vina Plavac mali barrique

Vino je proizvedeno od grožđa plavac mali s položaja Ivan Dolac na južnoj strani otoka Hvara. Grožđe je dozrijevalo pod utjecajem tzv. trostruke insolacije – pod izravnim sunčevim svjetlom, odsjajem sunca od kamena i mora te je predanim radom hvarskih težaka pretočeno u vrhunsko vino.

Prinos grožđa po trsu vrlo je nizak, najviše 800 g, a uzgoj je ekološki, bez uporabe mineralnih gnojiva i pesticida. Grožđe se bere isključivo ručno te se odmah prerađuje u obližnjoj vinariji PZ Svirče na tradicionalan način i uz primjenu suvremene tehnologije u kontroliranim uvjetima.

Nakon alkoholne i malolaktične fermentacije vino se njeguje u hrastovim bačvama barrique zapremnine dvjesto dvadeset pet i petsto litara francuskih proizvođača Tonnellerie Sylvain, Nadalié, Saury, Seguin Moreau, Taransaud, Tonnellerie Radoux. Vrijeme odležavanja vina iznosi pet godina.

Natrag na blog